luni, 24 decembrie 2012

Web Cert Consult prezinta ISO 19011

Web Cert Consult prezinta standardul pentru auditarea sistemelor de management ISO 19011:2011

 Web Cert Consult prezinta ultimul standard international ISO care se adreseaza auditorilor sistemelor de management ISO.

ISO 19001 este un instrument complet care contine indrumari referitoare la principiile, programul si activitatile de audit si care prezinta criterii de evaluare a competentei auditorilor ISO. Bucuresti, noiembrie 2012.

Web Cert Consult a publicat recent pe site-ul sau www.consultanta-certificare.ro noutati despre ultimul standard international pentru pentru auditarea sistemelor de management, ISO 19011:2011 - Ghid pentru auditarea sistemelor de management.

Spre deosebire de ISO/IEC 17021:2011, care poate fi utilizat pentru auditurile de terta parte, acest standard se refera la auditurile de prima si secunda parte. Standardul se afla la cea de-a doua editie, acoperind acum toate sistemele de management, spre deosebire de editia din 2002, care nu se referea decat la sistemele de management al calitatii si al mediului.

 Web Cert Consult prezinta in amanunt cele patru sectiuni ale standardului care contin liniile directoare care se adreseaza auditorilor: 4. Principiile de audit; 5. Programul de audit; 6. Activitatile de audit; 7. Competenta auditorului. De asemenea, sunt prezentate detaliat si cele doua noi anexe adaugate standardului: anexa A, care expune cunostintele si abilitatile pe care trebuie sa le aiba auditorii sistemelor de management pentru a fi considerati competenti, si anexa B, care le permite auditorilor sa isi planifice si sa isi execute sarcinile.

Standardul ISO 19011 poate fi folosit pentru elaborarea unui program de audit sau pentru imbunatatirea programului deja utilizat. El este un instrument valoros pentru optimizarea practicilor si proceselor de audit. O alta aplicatie a ISO 19011 este instruirea si certificarea auditorilor si evaluarea si imbunatatirea competentei acestora.